sindra.net - sindra betyder ursprungligen sprida gnistor och ska åskådliggöra de glödspån som faller när man t ex smider järn
Om du inte ser någon meny till vänster klicka här.


Foto: Staffan Hagelin, april 2005.

Sista april i Uppsala, fortsättning.

Morgonen inleds med champagnefrukost bestående av champagne samt gröt och mjölk. Detta intages gärna vid Fyrisåns strand.


Foto: Marianne Gille, april 2007.

Klockan tio är det forsränningen som gäller. Deltagarna är iförda hjälm och flytväst när de tar sig fram på olika egentillverkade farkoster. Dessa farkoster har de med stor möda tillverkat veckan innan. När de kommit i mål efter Islandsfallet samlas spillrorna av farkosterna ihop och slängs i en sopcontainer. Tidigare en period hade skolorna stängt denna dag eftersom man ansåg att det var en fin familjetradition att beskåda forsränningen. I slutet av 1990-talet höll skolorna öppet igen eftersom det ansågs att det blev för mycket ungdomsfylla i samband med firandet. 2007 återinfördes att skolorna håller stängt denna dag. Gymnasieskolorna har hållit stängt sedan flera år tillbaka.

Forsränningen i Fyrisån startade 1975. Idén kläcktes några dagar före sista april det året. Kerstin Unnerstedt och Elisabeth Goa-Guzikovski som studerade på sjuksköterskeskolan i Uppsala samt Teknikumstudenterna Carl-Johan Hansson och Anders Ahnesjö satt vid samma bord på fiket. De småpratade om hur festligt det skulle vara att ta sig nedför Fyrisån sista april. Kerstin Unnerstedt och Elisabeth Goa-Guzikovski utmanade Carl-Johan Hansson och Anders Ahnesjö som fick använda Elisabeths gummibåt. På förmiddagen sista april sjösattes gummibåten vid Skolgatan. Utmaningen var att de skulle åka nedför Kvarnfallet. När farkosten nådde Nybron lade de till och fick den utlovade chokladen och limpmackorna av utmanarna. Sedan övertalades Carl-Johan Hansson och Anders Ahnesjö att även ta sig nedför Islandsfallet. Därmed var Forsränningens farled utstakad och är idag en traditon som drar stor publik.


Foto: Marianne Gille, april 2007.

Nytt för 2007 är också aktivitetsområdet som öppnats på S:t Eriks torg. Det öppnas samtidigt som startskottet går för forsränningen. Här finns bland annat klättervägg, hoppborg, femkampsgrenar och drickabacksklättring.


Foto: Marianne Gille, april 2007.

Cirka halv tolv körs Ankrejset. Det finns inga stilpoäng utan det gäller att vara den snabbaste ankan in i mål som är vid Nybron. Har du köpt en anka som är med i rejset kan du vinna fina priser.

Därefter vidtar sillunch, helst utomhus och gärna i Engelska parken. Om inte vädret tillåter det samlas man i studentkorridorerna istället.


Foto: Staffan Hagelin april 2005.

I väntan på tre-slaget underhåller studentorkestern på Carolina Redivivas trappa.


Foto: Marianne Gille, april 2007.

När sillunchen är avklarad tar man sig till backen framför Carolina Rediviva (universitetsbiblioteket) för att delta i mösspåtagningen som sker kl 15. Carolinabacken fylls med cirka 70.000 människor som väntar på att Rector Magnificus, som alltid står på biblioteksbalkongen, ska höja studentmössan och sedan sätta på sig den och därigenom välkomna våren. Likadant gör alla studentmösseägare och tar sig sedan nerför Carolinabacken.

Champangegaloppen kallas det när studenterna tar sig nerför Carolinabacken. Förr, när det inte var så mycket folk i backen, gällde det av vara bland de första nedför backen för att hinna få plats inne på Stadshotellet nere på Trädgårdsgatan för att dricka champagne. Detta upphörde mot slutet av 1960-talet eftersom antalet studenter blev alltför stort för att kunna springa nerför backen. Dessutom slog hotellet igen! Numera tar man en stillsam promenad nedför backen, umgås och är glada. Stadshotellet återuppstod 2006, nu i form av restaurang och vinkällare.


Foto: Marianne Gille, april 2007.

Många samlas vid Universitetet för att lyssna på OD-kören (Orphei Drängar) som sjunger vårsånger från klockan 15.15 i universitetsaulan. De som inte får plats inne i aulan kan lyssna på sången via högtalare ute i universitetsparken.

De studenter som orkar, går på nationens Valborgsgasque som är en finare middag.

Klockan 21.00 firar man vårens ankomst med sång av Allmänna sången och lyssnar till vårtalet av studentkårens vice ordförande vid Gunillaklockan vid Slottet.

Därefter vidtar den långa natten mellan sista april och andra maj.

Några studenter gör avbrott för att delta i nationens högtidliga majmiddag på aftonen den 1 maj.


Foto: Marianne Gille, april 2007.

I och utanför Uppsala tänds det kasar där det också kan finnas förtäring, lotteriet, vårtal, körsång och fyrverkerier.


Foto: Marianne Gille, april 2007.


© 2005-2007 sindra.net