sindra.net - sindra betyder ursprungligen sprida gnistor och ska åskådliggöra de glödspån som faller när man t ex smider järn
Om du inte ser någon meny till vänster klicka här.

Cykelstaden Uppsala, fortsättning.

Nymans
Nymans verkstäder startade sin verksamhet 1888. Då började tillverkningen av de första höghjulingarna i anläggningen i hörnet Dragarbrunnsgatan och Klostergatan i Uppsala. De framgångsrika och ambitiösa bröderna Nyman fick snart fabriken att växa ur lokalerna vid Dragarbrunn. Därför etablerades fabriken istället i kvarteret Noatun. Adressen blev S:t Persgatan 28-30, som vid den här tiden, runt sekelskiftet, låg i utkanten av Uppsala.
Höghjulingen fick ge vika för den nya formen av cyklar som i stort sett gäller än idag med 28"-hjul och raka rör. Nästa stora uppfinning kom runt sekelskiftet och var frihjulsnavet. Det tyska Torpedonavet och det engelska New Departure monterades på Hermescyklarna. Båda var konstruerade med bromsfunktion.
På Svartbäcksgatan utökade Bröderna Nyman sin verksamhet med försäljningslokal och reparationsavdelning. En filialverksamhet öppnades i Malmö.
Företaget utvidgades genom att tillverkning och montering av Crescent övertogs från Lindblads Velocipedfabrik i Stockholm vid 1930-talets början. Några år senare övertogs också tillverkningen av Vega från Östergötlands Velocipedfabrik och 1939 tillkom även Nordstjernan från Anton Wiklunds Cykelfabrik. Vid den här tiden var Hermes det dominerande märket. Nu började tillverkningen av detaljer i rostfritt stål och senare även lättmetall. Tävlingscyklarna försågs med krommolybenstål.
Företaget hade nio filiarer från Malmö i söder till Luleå i norr under en längre tid. Svackor förekom under 30-talet men det stabiliserade sig under 40-talet och en bit in på 50-talet. Vid den här tiden hade företaget 1.600 personer anställda, varav 1.200 i Uppsala. Cykeltillverkningen blomstrade och monteringstakten låg stadigt på en cykel i minuten. Under andra världskriget var armécykeltillverkningen ett återkommande inslag i tillverkningen med leveranser till både svenska och finska försvaret.
Nymans verkstäder byter namn till Nymansbolagen AB år 1947.
Ett stort jubileum blev det år 1958 då företaget monterade den 4:e miljonte tvåhjulingen. 1960, den 14 juni, skedde ett samgående mellan Monark i Varberg och Nyman-bolagen. Firmanamnet blev Monark-Crescent.
Den 12 mars 1963 blev en sorgens dag i Uppsala för alla Nymans-, Hermes, och Crescententusiaster. Då monterades den sista cykeln i fabriken i Uppsala och en stor epok i Uppsala var tillända.

AB Josef Erikssons Cykelfabrik
Fabrikören Bernard Öberg grundade redan 1897 en cykelfabrik som var belägen på Svartbäcksgatan 14. Fabrikören Josef Eriksson övertog rörelsen år 1905 och antog namnet AB Josefssons Cykelfabrik, i folkmun kallat "Joffes", fem år senare. Företaget tillverkade cykeln Fram och var känd för sin höga kvalitet. Verksamheten växte och företaget flyttade till större lokaler på Svartbäcksgatan 10. Därefter blev adressen S:t Persgatan 22, samma gata som Nymans. Dit kom "Joffes" 1918.
Efter Josef Erikssons bortgång 1926 övertogs rörelsen av Uppsala Enskilda Bank och 1932 köptes den av Industrikompaniet i Helsingborg. 1933 drabbades fabriken av en stor eldsvåda, Efter branden byggdes fabriken om och till. Sedan 1989 huserar "Den Lilla Teatern" i dessa lokaler.
Under 1940- och 50-talen tillverkades ca 20.000 cyklar per år med en topp 1970 på 32.000 cyklar. Före kriget tillverkades de flesta cyklar i Sverige med det välkända Torpednavet, även Fram. Under kriget blev det brist på Torpednavet och då övergick "Joffes" till Husqvarna Vapenfabriks Novonav istället. Konkurrenten Nymans däremot, tillverkade Torpednavet på licens. Firmanamnet ändrades 1955 till Cykelfabriken Fram och sysselsatte cirka 225 personer under en lång tid av år.
1966 var produktionen så stor att verksamheten flyttade till Verkstadsgatan 8 i Boländerna och 1970 producerades 32.000 cyklar. Några år senare blev konkurrensen stor från europeiska länder, främst öststaterna. Kooperativa förbundet var största kunden på den här tiden och stod för cirka 40 procent av fabrikens tillverkning. Kooperativa förbundet och OK började importera cyklar av låghjulstyp. Detta gjorde att bortfallet blev för stort i tillverkningen av cyklar och fabriken i Uppsala lades ner. Produktionen av cyklar flyttades till Helsingborg istället, där moderbolaget låg.
Företaget hyrde in sig hos en firma i Brunna. Där tillverkades cirka 10.000 enheter ramar och framgafflar, som skickades till Fram-King-bolagen i Helsingborg för lackering och montering. Därmed fanns en liten anknytning kvar till Uppsala ytterligare ett antal år.
Ragnar "Ragge" Malm segrade under sin storhetstid som tävlingscyklist i 151 tävlingar på Framcykeln. Gunnar Sköld blev världsmästare i landsvägsåkning på cykel i Köpenhamn år 1921 på Framcykeln.

Sista cykeln
I mars 1963 monterades den sista cykeln på Nymans (Monark-Crescent) och tio år senare lämnade den sista cykeln monteringsbandet på Cykelfabriken Fram. Cykelsala, som Uppsala ibland vitsigt kallades, är därmed ett minne blott.

Övrig tillverkning
Nymans tillverkade även motorcyklar från 1939, mopeder från 1952 samt båtmotorer, gräsklippare och jordfräsar. Dessutom tillverkades diskmaskiner från 1966.
"Joffes" tillverkade motorcyklar och mopeder från början av 1950-talet.


Barncykel från Nymans
En barncykel Hermes junior 188 från 1953.


Barncyklar från Nymans
Crescent Bambino med frambroms. Flickmodellen till vänster och pojkmodellen, med TT dyna, till höger. Båda tillverkades 1964 och kostade 89 kronor.


Motorcyklar från Nymans.
Motorcykeln till höger på bilden är en NV 11 CL "Rödmyran" som tillverkades 1952 - 1954.


Gräsklippare från Nymans


Diskmaskin från Nymans
Crescent diskmaskin DM 1. Helautomatisk och toppmatad från 1966.


Båtmotorer från Nymans
Den rundade båtmotorn i mitten på bilden är en NV Marin "Nyckelpigan" som tillverkades 1954 - 1956. Den har snörstart.


Gammal stämpelklocka från Nymans

 

 Cykelhistoria.

 Velocipedtillstånd för Uppsala stad anno 1938.

 Tillbaka till Cykelstaden

Foto: Marianne Gille, januari 2005.

Copyright © 2005-2007 sindra.net